ILS2 Höstseminarium – Föreläsningar och artiklar

Henrik Husberg/ oktober 4, 2022/ Okategoriserade/ 0 comments

Tusen tack till alla som deltog i Vasa och i Helsingfors! Det var roligt att se att så många dök upp på plats och dessutom deltog aktivt med frågor och kommentarer. Det finns ett stort intresse på fältet för aktivt utvecklingsarbete och evidensbaserade metoder, och vi som jobbat med projektet har haft förmånen att få arbeta med fantastisk personal i våra skolor.

Vi vill också rikta ett varmt tack till våra gästföreläsare, Linda Fälth, Hannu Savolainen och Anna Eva Halin. Era inlägg var mycket uppskattade och omtalade, och gav det vi jobbat med inom ILS2 ett vidare perspektiv.

Vi har fått lov att lägga upp inspelaningar av Linda Fälths och Anna Eva Halins föreläsningar här på hemsidan en begränsad tid (länkar nedan). Passa på att titta på dem ifall ni inte kunde vara med i Helsingfors eller Vasa (eller om ni vill se dem igen!)

 

Elever som kämpar med sin läsning – interventionsforskning 

Docent Linda Fälth, Linnéuniversitetet, Höstseminarium i Helsingfors 21.9. 

Dyslexi, språkstörning/DLD och språket i klassrummet 

Bitr. lektor Anna Eva Hallin, Karolinska institutet, Höstseminarium i Vasa 27.9.

Under dagarna kunde vi också presentera resultat av projektet i form av ett helt nytt spel (Spel-Ett Läsflyt), videomaterial och vetenskapliga publikationer. Länkar till dessa:

Spel-Ett Läsflyt

Spel-Ett Läsflyt

 

 

 

 

 

ProSkola introduktionsvideo

ProSkola

 

 

 

NMI Bulletins nya svenskspråkiga specialnummer med vetenskapliga publikationer från bland annat ILS2-projektet är nu tillgängligt för nedladding – helt kostnadsfritt!

Dessutom finns nu två pinfärska internationella publikationer (på engelska):

Pia Vataja, Marja-Kristiina Lerkkanen, Mikko Aro, Jari Westerholm, Ann-Katrine Risberg & Paula Salmi. (2022). The predictors of literacy skills among monolingual and bilingual finnish–swedish children during first grade. Scandinavian Journal Of Educational Research, 66 (6), 960–976.  

Paananen, M., Husberg, H., Katajamäki, H., & Aro, T. (2022). School-based group intervention in attention and executive functions: Intervention response and moderators. Frontiers in Psychology, 13.

Här kommer ännu lite bilder från höstseminarierna:

Skaparna av Spel-Ett Läsflyt: Nea, Jaakko, Matti och Paula

 

Full sal i G18 – tack till Svenska Folkskolans Vänner för det utmärkta utrymmet och tack till Tom för all hjälp!

 

Anki och Pia

 

Paula och Mika

 

Henrik

 

Nea

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*
*