Nationella utvecklingsdagarna för specialundervisning

Pia Vataja/ juni 9, 2016/ Okategoriserade/ 0 comments

ILS projektet på nationella utvecklingsdagarna för specialundervisning

Närmare 600 personer deltog i de nationella utvecklingsdagarna för specialundervisning tidigare under våren. Dagarna ordnades den 21–22.4.2016 i Helsingfors. Utöver de över 500 deltagare, som kom från olika delar av Finland, fanns många föreläsare och utställare på plats i Mässcentret i Böle. Bland utställarna fanns också Niilo Mäki institutet. Både den allmänbildande utbildningen och yrkesutbildningen var representerade. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen hälsade deltagarna välkomna till utvecklingsdagarna.

Dagarnas tema för i år var aktuell forskning kring och aktuell information om inlärning och stöd både inom grundläggande utbildning samt yrkesutbildning. Under dagarna behandlades bland annat anordnandet av undervisning för invandrarelever, positiv feedback som en styrka i lärandeprocessen samt de nya modellblanketterna för inlärning och stöd. Deltagarna upplevde det som särskilt intressant och nyttigt att få bekanta sig med de senaste forskningsrönen, men också parallellseminarierna som erbjöd bra arbetsmodeller för det praktiska skolarbetet var populära.

Det som gladde arrangörerna samt speciellt oss finlandssvenskar, var att det ordnades svenskspråkiga parallellseminarier under utvecklingsdagarna. InLärning och Stöd -ILS projektet- presenterades av Henrik Husberg och Pia Vataja. Henrik och Pia berättade om bakgrunden till ILS projektet samt om senaste forskning inom området. Projektet väckte mycket intresse och verkar vara verkligen efterlängtat av speciallärarna i skolorna runtom i Svenskfinland. Henrik berättade bl.a. att Maltti-skolningen kommer i gång redan nu på våren. Utbildningen, som är kostnadsfri, har varit mycket populär och har många anmälda. Pia berättade att insamlingen av data i skolorna runtom i Svenskfinland börjar vara på slutrakan för vårens del. Hon berättade också lite mera om datainsamlingen och om kartläggningsmaterialets innehåll.  Efter att ILS-projektet presenterats fick vi höra om anvisningarna kring de nya pedagogiska modellblanketterna av undervisningsrådet Christina Anderssén från Utbildningsstyrelsen.

Tack för intressanta och givande utvecklingsdagar!

Text: Pia Vataja och Henrik Husberg

Pia Vataja föreläsning

Pia Vataja på UBS Nationella utvecklingsdagar för specialundervisning

 

 

 

 

 

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*
*